Tapaus US Highland (kirjoitettu 11.8.2010)

Kaksimoottorinen pienlentokone putosi maahan heinäkuun 10. päivän iltana USA:ssa Tulsassa Oklahoman osavaltiossa. Koneen oli tarkoitus laskeutua Richard Lloyd Jones Jr. -lentokentälle Tulsaan, mutta koneen lähestyessä lähempänä ollutta Tulsan kansainvälistä lentokenttää koneen lentäjä oli ilmoittanut haluavansa laskeutua Tulsan kansainväliselle lentokentälle, minkä jälkeen lennonjohto oli antanut lentäjälle laskeutumisluvan ja lähestymisohjeet. Sen jälkeen lentäjä oli ilmoittanut polttoaineen loppumisesta ja kone oli syöksynyt maahan alle kilometrin päähän kiitoradan päästä. Putoamispaikalla oli metsää, jossa oli noin 20 metriä korkeita puita. Koneessa oli lentäjän lisäksi kaksi matkustajaa. Lentäjä ja toinen matkustajista saivat surmansa välittömästi. Vaikeakulkuisen maaston läpi paikalle saapuneet pelastajat löysivät toisen matkustajan hengissä vakavasti loukkaantuneena. Hänet saatiin lopulta vietyä sairaalaan, jossa hän kuitenkin menehtyi onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Surullinen, mutta valitettavan tavanomainen ja lähes jokapäiväinen uutinen, eikö? USA:ssa lennetään paljon ja siten myös onnettomuuksiakin tapahtuu usein, joten mitä ihmeellistä tässä yksittäistapauksessa sitten on? Tarkastelkaamme ensin onnettomuudessa menehtyneiden henkilöllisyyksiä. Onnettomuudessa menehtyivät 41-vuotias Mats Malmberg, 51-vuotias Chase Bales ja 37-vuotias Damian Riddoch. Kaikki kolme olivat perheellisiä miehiä ja jokaista jäi kaipaamaan vaimo ja vähintään kaksi lasta. Kaikki kolme olivat myös US Highland -nimisen yhtiön johtohenkilöitä. He olivat palaamassa kotiin neuvottelumatkalta Pontiacista Michiganista ja onnettomuus tapahtui siis juuri, kun he olivat laskeutumassa noin neljä tuntia kestäneen lennon päätteeksi.

Mats Malmberg oli ruotsalainen entinen motocross-kilpa-ajaja. Sittemmin hän oli perustanut Highland-nimisen yrityksen, joka rakensi suorituskykyisiä moottoripyöriä. Ruotsissa on perinteitä innovatiivisessa moottoripyörien rakentamisessa muun muassa Husqvarnan ja sittemmin Husabergin myötä ja Malmberg oli saanut yritykseensä monia aiemmin näissä yrityksissä työskennelleitä osaajia. Muutama vuosi sitten Malmberg oli siirtänyt yrityksensä toiminnan Ruotsista USA:han Tulsaan, jossa US Highland -nimen saaneen yrityksen toiminta oli kovassa kasvussa. Keväällä 2010 yritys oli ottanut käyttöön uudet tuotantotilat. US Highland valmistaa moottoripyörien osia, myös moottoreitakin, ja tarjoaa asiakkaille räätälöityjä ja suorituskykyisiä moottoripyöriä. Lisäksi yritys valmistaa myös mönkijoitä.

Heinäkuun 1. päivänä 2010 US Highland antoi tiedotteen, jossa kerrottiin, että parin vuoden ajan kehitystyön alla ollut moottoripyöräkäyttöön soveltuva pyörän napaan asennettava sähkömoottori oli nyt valmis otettavaksi tuotantoon. Tämä moottori oli kehitetty yhteistyössä Millennial Research Corporation -nimisen yrityksen (MRC) kanssa ja se perustui MRC:n patentoimaan "magnetroniseen" tekniikkaan. Tämän moottorin avulla väitetään samalla akkukapasiteetilla saavutettavan yli kaksinkertainen ajomatka tavanomaiseen moottoriin verrattuna. Lisäksi magnetroninen moottori olisi suunnilleen puolet kevyempi kuin vastaava perinteinen sähkömoottori.

Mikäs tässä nyt sitten on niin mullistavaa? No, mikäli US Highlandin ja MRC:n väitteet pitävät paikkansa, niin magnetronisen moottorin hyötysuhteen täytyisi olla reilusti yli 100%, mikä on "insinöörioppien" mukaan täysin mahdotonta. Mikäli tällainen moottori tulisi markkinoille ja väitetyt tulokset vahvistettaisiin riippumattomissa tutkimuslaitoksissa, niin kyseessä olisi sen mittaluokan periaatteellinen ongelma, että koko vallitseva tiedekäsitys ja "insinööritiede" osoitettaisiin puutteelliseksi. Pitemmällä tähtäimellä myös vallitseva energiapolitiikka menettäisi merkityksensä, pystyttäisiin osoittamaan, että sama työ voidaan kehittyneitä tekniikoita hyödyntämällä tehdä käyttäen aiempaa vähemmän energiaa. Esimerkiksi, kun samalla akkukapasiteetilla voitaisiinkin nyt ajaa sähköautolla yli kaksinkertainen matka, niin sähköautosta tulisi oikeasti todellinen polttomoottorikäyttöisen auton kilpailija ja öljy menettäisi merkitystään maailmantalouden keskeisenä tekijänä.

US Highlandin kerrotaan olevan hyvin innovatiivinen yritys. Kun suuri osa moottoripyörien valmistuksesta on siirretty pois USA:sta ulkomaille ja olemassa olevat valmistajat ovat hyvin konservatiivisia, niin US Highland soveltaa tuotesuunnittelussa ja tuotannossa hyvinkin ennakkoluulottomia ratkaisuja nopeassa tahdissa. Niinpä magnetronisella moottorilla varustettu sähkökäyttöinen moottoripyörä tai mönkijäkin saattaa ilmestyä markkinoille jo hyvinkin pian. Se olisikin aika suuri uhka konservatiivisesti ajatteleville, eikö?

Tätä taustaa vasten ajateltuna tuo tapahtumien ajoitus eli US Highlandin julkaisema tiedote magnetronisen moottorin tuotantovalmiudesta 1.7.2010 ja kolmen US Highlandin johtajan hengen vaatinut lento-onnettomuus 10.7.2010 on aika mielenkiintoinen, eikö? Helposti tulee mieleen, että joillakin tahoilla on ollut intressejä edesauttaa tuollaisen "onnettomuuden" tapahtumista, jotta US Highland vetäytyisi suunnitelmistaan tuoda magnetroninen moottori markkinoille.

Onnettomuuskone oli tyypiltään Cessna 421A. Koneen rekisteritunnus oli N88DF ja sen omisti Chase Bales. Alustavan onnettomuustutkintaraportin (http://www.ntsb.gov/ntsb/brief.asp?ev_id=20100711X15942&key=1 mukaan kaikilla kolmella kyydissä olleella ja onnettomuudessa menehtyneellä oli voimassa oleva lentolupakirja. Raportin mukaan koneen osia löytyi maahansyöksypaikalta noin 70 metrin pituiselta ja 25 metrin levyiseltä alueelta. Koneen oikeanpuoleisen siiven kärjessä sijainnut polttoainesäiliö löytyi irronneena kohdasta, jossa kone oli otaksuttavasti ensimmäisen kerran osunut puiden latvoihin. Koneen oikeanpuoleisessa siivessä näkyi palojälkiä moottorin ympärillä ja siiven juuressa.

Alustavassa onnettomuustutkintaraportissa kerrotaan koneen lentäjän pyytäneen, että koneen polttoainesäiliöt tankataan täyteen ennen lähtöä Pontiacista. Raportin mukaan koneeseen tankattiin 154 gallonaa lentobensiiniä. Koneen käyttökelpoinen polttoainemäärä on 196 gallonaa. Lähtölentokentältä (Oakland Countyn kansainvälinen lentokenttä Pontiacissa) tulolentokentälle (Tulsan kansainvälinen lentokenttä) on Google Mapsin mukaan maantietä pitkin matkaa noin 1500 km. Tie näyttää kulkevan melko suoraan, joten tuo 1500 km on myös aika hyvä arvio lentomatkan pituudeksi. Raportin mukaan kone lähti Pontiacista noin klo 18:03 ja viimeinen polttoaineen loppumisesta kertova viesti saatiin klo 22:04. Näin ollen kone oli ollut matkalla noin 4 tuntia. Matkan keskinopeudeksi saadaan tästä suunnilleen 375 km/h. Cessna 421A:n matkalentonopeudeksi ilmoitetaan noin 415 km/h, joten kone ei ollut lentänyt ainakaan kovin suurta ylinopeutta. Cessna 421A:n toimintasäteeksi ilmoitetaan noin 1530 km vakiopolttoainekuormalla, joka on 175 gallonaa. Eli siis koneelle ilmoitettu suorituskyky on 1530 km nopeudella 415 km/h 175 gallonalla polttoainetta. Raportin perusteella saadaan tässä tapauksessa lukemat 1500 km, 375 km/h ja 196 gallonaa. Eli aika lailla koneen äärirajoilla mentiin, mutta kuitenkin turvallisella puolella.

Alustavassa onnettomuustutkintaraportissa on myös lähtölentokentällä Pontiacissa Michiganissa koneen polttoainetäydennyksestä vastanneen huoltomiehen lausunto, jossa hän kertoo koneen oikeanpuoleisen siiven kärjessä sijaitsevan pääpolttoainesäiliön täyttöaukon kannessa olleen pieni vuoto, josta pääsi vuotamaan ulos arviolta 5-6 gallonaa (eli noin 20 litraa) polttoainetta ennen kuin vuoto saatiin tukittua. Ennen tätä koneen polttoainesäiliöt oli tankattu täyteen, mutta koneeseen ei lisätty polttoainetta enää vuodon korjaamisen jälkeen. Pitäneekö tämä lausunto paikkansa, vai haluttiinko tällä tavalla vain luoda vaikutelma, että koneessa ei ollut täyttä polttoainemäärää ja että polttoaine saattoi loppua juuri ennen laskeutumista melko pitkän lentomatkan päätteeksi? Mikä on mahtanut aiheuttaa nuo raportissa mainitut palojäljet koneen oikeanpuoleisessa siivessä?

Olipa onnettomuuden todellinen syy sitten mikä tahansa, niin valitettavan surullinen tapaus tällainen aina on. Yksi asiaan liittyvä tekijä, jota tosin ei pysty mistään muualta varmentamaan, saattaa löytyä vaihtoehtoisten energiantuottomuotojen tutkimisen parissa mainetta keränneen Jeane Manningin blogista (http://changingpower.net/articles/plane-crash-kills-team-who-embraced-game-changing-motor/), jossa Manning kertoo saaneensa luotettavasta luottamuksellisesta lähteestä tiedon, että muutama päivä ennen onnettomuutta US Highlandin edustaja oli käynyt esittelemässä magnetronista moottoria erään USA:n armeijalle laitteita toimittavan yrityksen tiedemiehille.

19.7.2010 US Highland tiedotti nimenneensä johtotehtäviin kolme uutta henkilöä onnettomuudessa menehtyneiden tilalle. Näistä henkilöistä kaksi on ollut mukana yrityksen toiminnassa alusta asti. Tiedotteessa yritys kertoo uskovansa valitun kasvustrategian jatkuvan muutoksista huolimatta. Yksi uusista nimetyistä johtohenkilöistä toimii myös Millennial Research Corporationin johtotehtävissä. (http://www.motorcycledaily.com/2010/07/us-highland-announces-appointments-of-new-officers-and-directors/)

Jotkut suomalaiset saattavat muistaa Millennial Research Corporationin (MRC, aiemmin Millennial Motors tai Millennial Technology) parin vuoden takaisesta keksijä Rainer Partasen ja hänen Europositron-yrityksensä oikeuskäsittelyyn liittyvästä uutisoinnista. MRC:hän sitoutui rahoittamaan Partasen akkukeksintöä, mutta tämän ilmoituksen jälkeen asiasta ei ole juurikaan uutisoitu (http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Huijariksi+ep%C3%A4illylle+keksij%C3%A4lle+miljoonien+rahoituslupaus+USAsta/1135242652628). Itse olen seurannut MRC:n vaiheita suunnilleen vuodesta 2006 lähtien, jolloin yrityksen silloisilla nettisivuilla kerrottiin keksijä Denis Palmerin saaneen rahoittajakseen varakkaan pariskunnan, joka tarjosi käyttöön toimitilat ja alkupääomaa. Nykyiset MRC:n nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.millennialresearchcorp.com/ ja keskeinen aiheeseen liittyvä patentti osoitteesta http://www.freepatentsonline.com/20100084938.pdf. MRC:n magnetroninen teknologia hyödyntää kestomagneetteja.

Toivottavasti kehitys ei pysähdy tämän onnettomuuden aiheuttamasta takaiskusta huolimatta. US Highlandin kotisivut löytyvät osoitteesta http://www.ushighland.com/, josta voi tarkkailla tilanteen kehittymistä. Tässä vielä muita tähän kirjoitelmaan liittyviä linkkejä:

Lue myös: http://www.tiedontalo.net/viestit/S333_27032010.htm

Olli P Taina