Zetatalk: Dubain tietoliikennekaapelivaurio - kanavana Nancy Lieder

(Kanavoitu 2.2.2008, http://www.zetatalk.com/index/zeta433.htm , suomentanut Olli)

Jälleen kerran meren pohjassa kulkeva internet-tietoliikennekaapeli vaurioitui kohdassa, jossa se nousee maihin. Tällä kertaa näin tapahtui Dubain lähistöllä eli toisella puolella Arabian mannerlaattaa kuin missä Alexandria sijaitsee. Mitä yhteistä näillä kahdella kaapelivauriolla on? Molemmissa tapauksissa vaurio tapahtui kohdassa, jossa kaapeli nousee ylös meren pohjasta ja se on kiinnitetty kiinteään liitäntäpisteeseen. Tällaiseen kohtaan syntyy rasitusta, jos kaapeli joutuu venymään, ja silloin kaapeli nousee ylös meren pohjasta ja sen venymävara vähenee. Tällainen ylös kohonnut kaapeli on alttiina laivojen ankkureiden aiheuttamille vaurioille. Tällä kertaa kyseessä oli uusi kaapeli, joka oli asennettu paikoilleen alkuvuonna 2005 ja siten se oli upotettu hyvin meren pohjaan, jotta laivojen ankkurit eivät vaurioittaisi sitä. Jos Alexandrian kaapelivaurio aiheutui Afrikan mantereen itään päin siirtymisen ja Intian valtamereen vajoamisen synnyttämästä Välimeren alueeseen kohdistuvasta venymävaikutuksesta, niin mikä aiheutti kaapelivaurion Dubain rannikolla?

Kaapelit kulkevat Alexandriasta Suezin kanavan poikki ja nousevat maihin kanavan itäreunalla, josta ne kulkevat Punaisen meren ja Intian valtameren yhtymäkohtaan ja sieltä Arabian niemimaan "saappaan" pohjaa pitkin Omanin muodostaman "varpaan" ympäri Dubaihin. Kuten me olemme todenneet, Arabian mannerlaatta kiertyy, kun tämä maailman kolkka on venymän alaisena. "Saapas" kävelee siten, että sen "kanta" liikkuu ja "varvas" pysyy paikoillaan. Vaikka tämä liike ei rasita kaapelia siellä, missä se kulkee "saappaan" reunoja pitkin, se rasittaa kaapelia sen toisesta päässä - Intian ja Pakistanin rannikolla. Saappaan "kanta" liikkuu kauemmas Intiasta ja Pakistanista, kun Arabian mannerlaatan ympärillä olevat venymävyöhykkeet laajenevat ja siten tälle alueelle asennettujen kaapelien venymävara vähenee.

Internet-palveluntarjoaja vahvistaa Dubain ja Omanin välillä kulkevan merenpohjassa kulkevan kaapelin vaurioituneen tuntemattomasta syystä
2.2.2008
http://www.iht.com/articles/ap/2008/02/02/africa/ME-GEN-Mideast-Internet-Outages.php
Merenpohjassa kulkeva kaapeli on vaurioitunut Persianlahdella aiheuttaen vakavia häiriöitä puhelinliikenteeseen ja vaikeuttaen kahden Egyptin rannikolla äskettäin vaurioituneen kaapelin vuoksi jo ennestään häiriintynyttä internet-liikennettä Lähi-idän ja Aasian alueella. Tämän Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Omanin välillä kulkevan FLAG FALCON -kaapelin vaurioitumisen syytä ja vakavuutta ei tiedetä.
 
Persianlahdella kolmas internetkaapeli poikki
02.02.2008 14:59
http://www.yle.fi/uutiset/haku.php?action=page&id=274124&search=kaapeli
Merenalainen internet-kaapeli on katkennut Dubain lähistöllä, intialainen palveluntarjoaja FLAG kertoo. Falcon-kaapelin rikko huomattiin kahdeksan maissa aamulla Suomen aikaa reilut 50 kilometriä Dubain rannikosta Omanin ja Arabiemiraattien välisellä osuudella. Rikkoutumisen syytä ei vielä tiedetä. Palveluntarjoajayhdistyksen edustajan mukaan kaikki turmakaapelia käyttävän FLAG:in yhteydet on saatu korvattua toisella kaapelilla. Kyseessä on jo kolmas kaapelirikko alueella lyhyen ajan sisällä. Kahden merenalaisen kaapelin katkeaminen on jo haitannut internet-liikennettä torstaista lähtien Egyptissä, Persianlahdella ja osissa Aasiaa. Egyptissä alle puolet internet-yhteyksistä toimi torstain aikana. Myös Intiassa yritykset olivat suurissa vaikeuksissa, kun puolet maan nettiyhteyksistä on kärsinyt häiriöistä. Kaksi ensimmäistä kaapelia katkesivat meren alla Egyptin rannikon tuntumassa toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Vielä ei tiedetä onko Egyptissä riehuvalla myrskyllä yhteyttä kaapelien katkeamiseen. Egyptin viranomaiset arvioivat, että 75 prosenttia niiden kautta kulkevista yhteyksistä saadaan toimimaan lauantaihin mennessä. Vahingon korjaaminen vie kuitenkin viikon. Nykyaikaiset telejärjestelmät kärsivät toistaiseksi suurimmat häiriöt vuonna 2006, kun voimakas maanjäristys katkaisi yhdeksän maanalaista kaapelia Taiwanin ja Filippiinien välillä. Tuolloin vahinkojen korjaamiseen meni 49 päivää. Kansainvälisiä kaapeliyhteyksiä valvovan komitean ICPC:n mukaan 95 prosenttia valtameret ylittävästä tele- ja dataliikenteestä kulkee merenalaisia kaapeleita pitkin. Loppu kulkee satelliittien kautta. ICPC on kehottanut maailman hallituksia pohtimaan entistä tarkemmin merenalaisten kaapeleiden strategista merkitystä.