Zetatalk: Ranskan mellakat - kanavana Nancy Lieder

(Kanavoitu 9.11.2005, http://www.zetatalk.com/index/zeta247.htm , suomentanut Olli)

ZetaTalkin alusta lähtien me olemme kertoneet, että mullistusten lähestyessä tulee esiintymään häiriintyneiden sääolosuhteiden aiheuttamia viljasatojen menetyksiä ja maailmanlaajuinen taloudellinen lama. Nämä ilmiöt ovat totta tälläkin hetkellä, vaikkakin tiedostusvälineet kiistävät niiden olemassaolon. Varakas eliitti pönkittää taloutta ja tiedotusvälineet toistavat saatavilla olevia tilastoja ja talouselämän tunnuslukuja ja niinpä kansalle kerrotaan kaiken olevan hyvin. Moni kadunmies tietää kuitenkin asioiden olevan toisin. Työpaikat vähenevät, inflaatio syö ostovoimaa ja vallanpitäjät jättävät huomiotta ihmisten elämän kannalta keskeisiä asioita kuten terveydenhuollon, asunnon järjestämisen tai mahdollisuuden mennä nukkumaan ilman vatsassa jatkuvasti kurnivaa nälkää. Sen sijaan uutiset kertovat vallanpitäjien lisääntyvästä halusta rajoittaa kansalaisten vapautta ja pitää näiden toimien vastustamista tekosyynä asettaa poikkeustilalaki voimaan. Niinpä tämä keitos ei ainoastaan ole kiehahtamassa turhautuneisuuden vaikutuksesta, vaan vallanpitäjien raskas käsi pitää kannen tiukasti kiinni, mikä johtaa paineen räjähdysmäisiin purkautumisiin.

Eliitti pelkää suuresti sitä, että laajat kansalaisten joukot alkavat mellakoida ja kieltäytyvät olemasta myöntyväisiä käymään mukisematta töissä kuin robotit. Vaikkakin eliitin jäsenet ovat valmistelleet huolellisesti siirtymisensä hyvin varustettuihin ja vartioituihin turvapaikkoihinsa, he eivät halua siirtyä sinne liian aikaisin. He haluavat jatkaa nykyistä elämäntapaansa viimeisiin viikkoihin saakka eivätkä halua paljastaa korttejaan ennen sitä. Mellakat tuovat heidän suunitelmansa julkisuuteen pakottaen heidät paljastamaan korttinsa. Miksi mellakoita on ilmennyt juuri Ranskassa? Ranska ei ainoastaan ole myötämielinen sallimaan ulkomaalaisten tulla työnhakuun, vaan se myös sallii avoimet mielenilmaukset, myös mellakat. Kyse ei ole siitä, että olosuhteet Ranskassa olisivat huonommat kuin muualla. Kyse on siitä, että tukahduttamisen raskas käsi ei ole Ranskassa niin ankara kuin muualla ja siten kansi lentää pois kattilan päältä aiemmin kuin muissa maissa, joissa tulee esiintymään enemmän kiehumista ja 'hauduttamista' ennen kuin kansi lentää pois suuremman räjähdyksen saattelemana.

Millaista tulevaisuutta tämä enteilee maailmalle? Kun vakuutusyhtiöt kaatuvat mullistusten aiheuttamien tuhojen lisääntymisen myötä ja kun pelastuspalvelujen kyky vastata tarpeeseen ei enää riitä, jännitteet lisääntyvät joka puolella maailmaa. Kun yritykset eivät pysty jatkamaan toimintaansa vallitsevissa taloudellisissa olosuhteissa ja menevät vararikkoon, irtisanovat työntekijöitään ja laiminlyövät niiden maksettaviksi määrättyjen eläkkeiden maksamisen, jännitteet lisääntyvät. Hallitukset painavat lisää rahaa tukeakseen toimintaansa, mutta se on ainoa asia, jonka ne voivat tehdä. Voiko hallitus tehdä lisää ruokaa ruokapulan keskellä? Varmuusvarastot voidaan ottaa käyttöön, mutta ne ovat enimmäkseen tyhjillään jo nyt. Voiko hallitus kloonata pelastustyöntekijöitä, jotka ovat siinä määrin koulutettuja ja osaavia, että heidän korvaamisensa ei ole helppo tehtävä? Ihmisten vammat jäävät hoitamatta, pelastustyöt tekemättä, nälänhätä lisääntyy ja ne turhautuneet ihmiset, jotka tuntevat että asiat voisivat muuttua, alkavat mellakoida.

Onko kansalaisille kerrottu asioiden todellisesta tilasta? Heille on valehdeltu kaiken olevan hyvin, talouden olevan kasvussa, varmuusvarastojen olevan täynnä, vakuutusyhtiöiden olevan terveitä ja kansalaisten luottavan vallanpitäjiinsä. Niinpä henkilökohtaisesti turhautuneina kansalaiset olettavat, että ainoa keino parantaa heidän oman elämänsä laatua on varmistaa itselleen suurempi osa jaettavissa olevasta kakusta. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, koska kakku on kutistunut ja jopa varakkaatkin ihmiset ovat joutuneet muuttamaan omia elintapojaan taloudellisten paineiden vuoksi. Kansalaisille ei kuitenkaan ole kerrottu tätä. Mitä tapahtuu, kun kaikki joutuvat taloudellisesti ahtaalle, millä on kielteinen vaikutus heidän totuttuun elämäänsä? Mitä tapahtuu, kun näiden ahdinkoon joutuneiden ihmisten enemmistö ei huomaa sitä, että koko kakku on kutistunut? Kaikkialla syntyy kamppailuja jokaisen vaatiessa oman osuutensa palauttamista ennalleen. Koska mellakointi aiheuttaa vain haittaa eikä siten tule jatkumaan pitkään mellakoitsijoiden huomatessa, että sen avulla ei saada aikaan mitään myönteistä vaan ainoastaan vankeustuomioita, palaneita koteja ja ruhjeita, tämä tilanne tulee aiheuttamaan mellakoita vain hyvin harvoin.

Todennäköisemmin käy niin, että niin kauan kuin tulossa olevan napasiirtymän aikaisen todellisuuden perusasioita ei selitetä kansalaisille, tilanne tulee johtamaan hermostuneeseen jännittyneisyyteen, kiukkuun ja ärähdyksiin, murjottamiseen ja vaatimuksiin sekä yksilöllisiin tunteenpurkauksiin työpaikalla tai kotona. Tulee lisää vararikkoja, kodittomuutta, murtovarkauksia ja kavalluksia. Tulee lisää erilaisista näkemyksistä aiheutuvia perheiden sisäisiä ristiriitoja, lisää itsemurhia ja oikeusjuttuja, mutta tuskin lisää mellakoita.