Zetatalk: Alexandrian tietoliikennekaapelivauriot - kanavana Nancy Lieder

(Kanavoitu 31.1.2008, http://www.zetatalk.com/index/zeta432.htm , suomentanut Olli)

ZetaTalkin alkuajoista lähtien me olemme puhuneet Maapallon venymävyöhykkeistä, joiden kohdalla mannerlaatat liikkuvat kauemmas toisistaan. Punainen meri on yksi näistä alueista kuten myös Afrikan vajoama, joka laajenee, kun Afrikan manner liikkuu kohti Intian valtamerta. Niinpä Suezin kanavaan kohdistuu itään päin vetävä voima, joka aiheuttaa vetorasitusta kaikkiin kaapeleihin, jotka on asennettu Välimeren pohjaan kulkiessaan Ranskasta tai Italiasta Egyptiin. Nämä kaapelit on asennettu löyhästi merenpohjaan paikkoihin, joissa minkään laivan ei otaksuta ankkuroituvan. Väite, että laivan ankkuri olisi vaurioittanut yhtä kaapelia olisi vielä uskottava, mutta nyt vaurioitui kaksi kaapelia. Asiantuntijat voivat selvittää vian paikan lähettämällä tietoliikennettä kaapelia pitkin. Tällä kertaa molemmat vaurioituneet kaapelit tulevat rantaan Alexandriassa ja vian arvioitiin tapahtuneen 8,3 kilometrin päässä Alexandrian rannikosta.

Millainen jännitys näihin kaapeleihin tässä kohdassa kohdistui? Kaapeleiden toinen pää oli kiinnitetty kohtaan, jossa merenpohja alkaa selvästi nousta ylemmäs lähestyttäessä rantaa. Vaikka meren pohjassa oleva kaapeli olikin vapaa liikkumaan, niin siihen kohdistui vetoa, varsinkin lähellä rantaa, jossa se oli upotettu meren pohjaan, jotta laivojen ankkurit eivät tarttuisi siihen. Tällä tavoin jännityksessä oleva kaapeli pyrkii nousemaan ylöspäin, jolloin laivan ankkuri tarttuu siihen hyvin helposti. Ne laivat, joiden ankkurit rikkoivat nämä kaapelit, eivät olleet ankkuroitu kiellettyyn paikkaan. Sen sijaan kaapeli olikin tällä kohtaa odottamattomasti merenpohjan yläpuolella ja alttiina ankkureiden aiheuttamille vaurioille.

Tuleeko vastaavanlaisia onnettomuuksia tapahtumaan lisää venymävyöhykkeillä? Katkenneet viestintäyhteydet tulevat olemaan pienimpiä huolia näillä alueilla. Kuiluja tulee avautumaan, teitä tulee repeytymään ja siltoja romahtamaan. Rakennusten alla olevat rakenteet tulevat siirtyilemään, jolloin rakennukset tulevat joko luhistumaan tai siirtymään sivuun ja kallistumaan. Kaasu- ja vesiputket tulevat edelleen rikkoutumaan, jolloin kaasupurkaukset tulevat aiheuttamaan räjähdyksiä. Venymävaikutukset ovat vasta alkaneet ja ne tulevat lisääntymään, kun mannerlaatat alkavat liikkua yhä aggressiivisemmin.

Vaurioituneet kaapelit aiheuttivat internet-tietoliikennekatkoksen Lähi-idässä
30.1.2008
http://biz.yahoo.com/ap/080130/mideast_internet_outages.html?.v=5
Kaapelin vaurioitumisen aiheuttanut syy ei ollut selvillä. Jotkut arvelivat kielletyllä tavalla ankkuroidun laivan aiheuttaneen vaurion. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi kaapelia vaurioitui samanaikaisesti.
 
Internet-liikenteessä häiriöitä Egyptissä ja Intiassa
30.1.2008
http://www.reuters.com/
Kyseessä oleva kaapeli kulkee Ranskasta Egyptiin.
 
Internet-liikenteessä katkoksia Lähi-idässä
30.1.2008
http://www.msnbc.msn.com/id/22914651/
... kerrottiin, että vian aiheutti Egyptin Alexandrian ja Italian Palermon välillä kulkevan kaapelin vaurioituminen...
 
Vikaantunut kaapeli aiheutti häirioitä internet-liikenteeseen
31.1.2008
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7218008.stm
... kaapelien kautta kulkevasta tietoliikenteestä vastaavat tahot eivät vahvistaneet virallisesti vikaantumispaikkaa tai vian syytä, mutta Egyptissä lähelle Alexandrian satamaa ankkuroituneen laivan ankkurin arveltiin aiheuttaneen vian.
 
Välimeren pohjassa kulkevat tietoliikennekaapelit vaurioituneet ja aiheuttaneet tietoliikennekatkoksia
30.1.2008
http://www.bloomberg.com/
Kuusi laivaa käännytettiin Alexandrian satamasta ja yhden niistä epäillään aiheuttaneen vaurion ankkurillaan, kertoi kaapeleiden kautta kulkevasta tietoliikenteestä vastaavan Flag Telecom Group Ltd:n tiedottaja. Vaurio tapahtui 8,3 kilometrin päässä Alexandrian rannikosta Pohjois-Egyptissä.
 
Kaapeliviat haittaavat nettiyhteyksiä Egyptissä ja Aasiassa
31.1.2008
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id81447.html
Kahden merenalaisen kaapelin katkeaminen on haitannut internet-liikennettä Egyptissä, Persianlahdella ja osissa Aasiaa. Egyptissä alle puolet interenet-yhteyksistä on toiminut päivän aikana. Myös Intiassa yritykset ovat olleet suurissa vaikeuksissa, kun puolet maan nettiyhteyksistä on kärsinyt häiriöistä. Kaapelit katkesivat meren alla Egyptin rannikon tuntumassa toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Vielä ei tiedetä onko Egyptissä riehuvalla myrskyllä yhteyttä kaapelien katkeamiseen. Myrsky on pakottanut Egyptin sulkemaan Suezin kanavan pohjoisen sisäänkäynnin. Egyptin viranomaiset arvioivat, että 75 prosenttia yhteyksistä saadaan toimimaan kahden vuorokauden kuluessa. Vahingon korjaaminen vie kuitenkin viikon. Nykyaikaiset telejärjestelmät kärsivät toistaiseksi suurimmat häiriöt vuonna 2006, kun voimakas maanjäristys katkaisi yhdeksän maanalaista kaapelia Taiwanin ja Filippiinien välillä. Tuolloin vahinkojen korjaamiseen meni 49 päivää. Kansainvälisiä kaapeliyhteyksiä valvovan komitean ICPC:n mukaan 95 prosenttia valtameret ylittävästä tele- ja dataliikenteestä kulkee merenalaisia kaapeleita pitkin. Loput kulkee satelliittien kautta. ICPC on kehottanut maailman hallituksia pohtimaan entistä tarkemmin merenalaisten kaapeleiden strategista merkitystä.